Lássuk a medvét
Fittness

Futás kezdőknek, futás túlsúllyal

A túlsúllyal élők számára sokkal összetettebb dolog lehet a kocogás vagy futás, mint másoknak, és más szabályok is vonatkoznak rájuk, főleg, ha kezdők a futásban. Jelentős túlsúllyal érdemes szakember segítségét kérni, hiszen az ízületek sérülékenyebbek lehetnek, és egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk hozzá az edzéshez.

Bármilyen súlyú emberről is van szó, a kezdő futók számára van pár jó tipp, amely segíthet elkerülni nemcsak az esetleges sérülést, hanem a nem megfelelő technika okozta rossz élményeket is.

Fontos a megfelelő futócipő, illetve az is, hogy milyen talajon futunk. Ezen kívül célszerű úgy nekikezdeni a kocogásnak, hogy előtte már elkezdtük a törzsizmok megerősítését, a csípő mobilizálását, illetve az általános állóképpesség fejlesztését. Bár az interneten bőséggel találhatunk erre megfelelő gyakorlatokat, természetesen óvatosan kell nekiállni az edzésnek is, hiszen az ízületeink kímélésére is figyelnünk kell. Aki bizonytalan, vagy biztosra szeretne menni, ebben is a segítségére lehet egy személyi edző.

A fokozatosság és a türelem mindennél fontosabb! Azok számára, akik túlsúllyal állnak neki ennek a mozgásformának, mindenképpen érdemes orvossal konzultálni, hogy egyáltalán futhatnak-e, hiszen a szakvélemény ilyen esetben gyakran inkább a gyorsgyaloglást javasolja az ízületek védelme érdekében. Ha pedig már eljutottunk a futóedzésig, a kezdő futóknak mindenképpen érdemes apránként haladni, és egyszerre csak keveset futni, túlsúllyal pedig 1-2 perc futás után gyalogolni pár percet, majd ezt ismételni.

A futótechnika az egész testen múlik, nem csak a lábakon: figyelnünk kell a fej egyenes tartására, a vállak lazaságára, a karok helyes tartására, ami a felkar az alkarral bezárt kb. 90°-os szöget jelenti, illetve azt, hogy nem kapálózunk a karunkkal, hanem a ritmust segítve az oldalunknál tartjuk. A csípőn és a törzsön a futómozgás hatékonyságának jelentős része múlik, többek között az, hogy ne egy vonalban érjen talajt a két lábunk, hanem két párhuzamos vonalon. A földet érésnek rengeteg különböző technikája létezik, a kezdőknek általában azt javasolják, hogy miközben enyhén előredőlnek futás közben, a talpuk gördüljön végig a talajon bokától lábujjig. Ennél persze még sokkalta részletesebben is lehetne taglalni a technikát, de a lényeg az, hogy aki futni szeretne, az futni is fog; és ha még utána is néz, hogy a saját testalkata és erőnléte számára mi a legmegfelelőbb technika, illetve ha fokozatosan, akár szakember segítségével megerősíti a futáshoz szükséges izmait, akkor a futás élmény lesz a számára, nem csak egy mozgásforma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük